c l i c k 2

Thursday, February 13, 2014

Pengalaman 1st trimester

Assalamualaikum semua,

Tammo bagi alasan da kenapa asek hilang je. So saya teruskan dengan entry je la ye. Hikss. Asek bagi alasan je sendiri pon bosan dgn diri sendiri. Ngehehe. Seperti mommy to be lain, sy pon xnak ketinggalan mencoret kenangan first trimester saya. Actually belom berakhir pon lagi, tapi nak jugak tulis sebelum lupa. X saba menghitung hari nak masuk 2nd trimester sebab orang kata masa tu da start bertenaga and ada selera balik. Wuwuwu.

Biasanya first trimester sinonim dengan morning sicknesskn? Alhamdulillah saya tak mengalami morning sickness sangat pon. Sepanjang pregnancy ni, lebih kurang 3 ke 4 kali je sy muntah pagi. Ade yg makan muntah balik pon sebab alah. Itu pon saya pandai2 buat assumption sendiri. Contoh, aritu makan laksam saya muntah balik. Lepas tu the other week tu sy makan laksa saya muntah balik jgk, so saya buat conclusion saya alah makan ikan. Haha. Aci x mcm tu.

kerap tengok gamba baby comel2 cuci mata...hehe

Sy concludekan pengalaman sepanjang 1st trimester ni in bullet form la;

1. Alhamdulillah morning sickness sgt kurang and hampir boleh dikatakan takde. Syukur sangat3.

2. Saya sangat tak berselera makan. Sampai satu tahap tu saya taktaw nak makan ape. Pernah kena tahan kt klinik masuk air sekali je sebab saya terlalu ikutkan sgt rase takde selera ni. Lepas tu baru insaf and pakse jgk makan.

3. Lapar...lapar...lapar. Lapar setiap masa. Start bukak mata bangun pagi da merengek kt HB. Abg...lapa. Haha. So saya memang akan sentiasa sediakan stok biskut atau coklat. Tgh menaip ni pon rase lapa. Tapi selera takde, acaner?

4. Penat sepanjang masa. So saya jadi pemalas sangat3. Ya ampun...rase macam tak terurus rumah tangga. Hehe. Sume pon malas nak buat, kemas rumah, basuh baju, basuh bilik air, lipat kain. Sumela malas. Dan sy akan tidur lepas maghrib. Bangun solat isya' kul 5. Banyak kali mintak maaf kat HB. Alhamdulillah HB sgt memahami.

5. Pening yang sangat kerap. Kalau start pening tu complete ngan berdenyut memang rase xleh bangun. Banyak kali MC sebab pening. X larat nak bangun lansung kalau pening. And saya kerap menangis bila pening. Mengada betul rasanye. Huhuh. Tapi siyes x tahan. So memang kerap sapu balm n pakai kokyok. Tu je yg saya buat. Saya x makan panadol. Even time demam pon saya makan sebiji je. Lepas tu bia demam baik sendiri. Sangat elakkan makan ubat walaupon doktor kata takpe. 

pening...pening

6. Kerap buang air. Kadang2 bila tido mati, sampai sakit2 pundi kencing sebab menahan kencing sepanjang malam. Huhuh. Sabo je la. Tapi memang asek berulang alik ke toilet je. Malam pon paling kurang bangun 2 kali.

7. Sakit pinggang. Biasa2 memang ade jugak rase. Tapi time preggy ni, cepat je rase. Duduk lame sikit pon dah rase. Yang ni tahan je la. Xleh nak buat ape.

8. Deria bau makin sensitif. Orang lain x bau saya da bau da. Pastu banyak benda yang saya xleh bau terutamanya makanan. Bawang xyah citela. Haha. Alasan malas masak je kan xleh bau bawang ni. ;p Selain bawang saya xleh bau masakan yg banyak2 kat kedai tu, ikan goreng, ikan masin goreng n banyak lagi la. Alhamdulillah bau HB saya okay je. Hehe.

9. Dah tak selesa pakai jeans @ seluar sebab rase ketat walaupon perut takdela besar mana. Perut tak nampak lagi sebab awal lg kot. So saya kerap pakai skirt labuh atau jubah. Selesa.

10. Suhu badan tinggi sampai HB asek ingat saya demam awal2 dulu. Saya sendiri memang rase panas je sentiasa. Tido memang da jarang berselimut tapi saya akan sentiasa pakai stokin sebab kalau tak pakai tapak kaki saya jadi kematu. Tataw kenapa. So bila pakai stokin bangun pagi tu kaki x kematu.

11. Last sekali, jadi makin emosi. Senang sangat terase and menangis. Yang kelakarnya, tengok cerita sedih2, mak saya yg senang nanges x nanges, saya beria2 menanges. Haha. Asek kena gelak ngan HB je. Padahal dulu sy selalu gelakkan mak sy. Padan muka kena blk. Ehehe.

Tu je setakat yang saya ingat. X saba nak masuk 2nd trimester sebab nak ada energy balik. Pastu nak makan macam dulu. Huhuh. Saya takde mengidam makan pape setakat ni. Sebab selera makan pon takde kan. Hikss. Overall alhamdulillah semuanya baik2 je. Semoga Allah permudahkan urusan saya dan kawan2 m2b yang lain sepanjang mengandung dan bersalin nanti. Amin. In shaa Allah. (^____^)

dah takde gamba lain...so guna gamba kt Krabi dulu
 

38 comments:

  1. semoga dpermudahkan semuanya sha..aamiin..

    ReplyDelete
  2. harap-harap semua nya ok lah sha.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.Iin shaa Allah.Thanx a lot lieya. :)

      Delete
  3. biasa lah tu 1st trimester.. nnti b'tenaga laa balik masuk 2nd trimester.. time tu berat badan laa nak kena jaga sbb dh asyik b'selera kan.. hehe
    take care sha... eh, due bile ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.Tu la.Tak saba nak masuk 2nd trimester.Take care too D.Lame x denga cite D.Due sha in shaa Allah 14 Aug 2014 ni. :)

      Delete
    2. oo ok...
      kita dh selamat dh.. Alhamdulillah (^_^)

      Delete
    3. Alhamdulillah.Beshnye.Baby boy ke gurl D?

      Delete
    4. Congratz D.Mesti comei mcm D jgk.D...skrng xde blog da ke?Tataw da perkembangan D.Huhuh.

      Delete
    5. blog xde.. update kat FB je..

      Delete
  4. Wah...makin comellah mommy to be ni...take care ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehe.Tu gamba sebelum jadi mommy to be.Cik mah lg comei. :)

      Delete
  5. Wahhhh banyak manjaaaa ye.. tu lah emosi ibu mengandung kot, pape pon moga semuanya dipermudahkan utk sha & baby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin3.Thanx a lot hunny.Ngee...time ni je la boleh nak manja2. ;)

      Delete
  6. wow...kira ok lg tak ada morning sickness kan..gud luck dear...take care of urself and baby always ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.Syukur sgt3.Thanx dear.U too take care. :)

      Delete
  7. hehehe, sama ngan anis la.. dulu suka sgt ngn bwg.. start preggy bau org tumis bwg pun dh muntah.. tp morning sickness anis agak teruk.. huhuhu.. muntah manjang.. tapi makan tetap makan! hehehe.. sebab sgt lapar kan? hehehe.. malas tu xpayah cakap.. rumah mcm gudang masa 1st trimester aritu.. mandi pun malas.. tido je tau.. hehhe

    syok baca pngalaman org.. btw anis 1st time dtg sini n terus follow! salam kenal ye dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jgk anis.Ngee.Sep2.Banyak yang samela kte.Hehe.Memang sgt lapar sekarang ni.Kalau boleh setiap mase nk ngunyah.Hehe.Tapi anis sampai muntah ek bau org masak.Sha cume tak tahan bau je.

      Delete
    2. betul tu sha.. tahap busuk die tu tak tau la nak cakap cmana.. hehehe.. tapi Alhamdulillah skang dah aktif balik di dapur.. :)

      Delete
  8. seronok baca pengalaman sha..take care mama n baby! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear.U too take care. :)

      Delete
  9. Pglman yg nnt ad msa bce blik senyum sndri ye sha..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.Tu yg kena tulis jgk tu.Takut lupe.Hehe.

      Delete
  10. Mak buyong,,,, doakan turn sara plak tau.. Org kata doa ibu mengandung telus... Doakan sara eh yunk... Xoxo... Bila nak jumpa lagi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sara.In shaa Allah, sha doakan sara n hubby cepat2 dapat rezeki zuriat.Amin.Tu la...bz mengalahkan PM camne?Hehe.

      Delete
  11. yeayyy..bye2 1st trimester n welcome 2nd trimester..dah boleh tmbh berat balik da sha :) hihi..moga baby n awk sihat dear..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum .. first time singgah sini dan follow.. semoga dipermudahkan ye. sheila masukkan kamu dalam bloglist preggymom 2014. boleh tengok apa yang awak update. heheee ~~~

    ReplyDelete
  13. alhamdulilah..selamat menjalani rutin harian sebagai bakal ibu..sama2 kita harungi ya

    ReplyDelete
  14. tahniahh :) Moga Allah bagi kekuatan pada sis dan sentiasa berada dalam lindunganNYA :)

    ReplyDelete
  15. its normal,dear..lagilah anak 1st..IbuNoey dulu pun masa anak 1st,manja melebih2 tau. hubby layankan je.masa anak 2nd,boleh berdikari n kuat sikit.apa2pun,semoga sihat kedua-duanya..

    ReplyDelete
  16. saya pun takde alahan sgt masa pregnant. alhamdulillah

    ReplyDelete
  17. Ecahhhh!!!! Windu..congrates taw

    ReplyDelete
  18. Yeaaaaaa.... sis moms to be.. suka3 sgt... apa2 take care ok..

    ReplyDelete
  19. http://kasutkaca15.blogspot.com/2014/04/giveaway-saya-nak-skirt-free-itu.html


    jom join saya utk dpt skirt free

    ReplyDelete
  20. insyaAllah. masuk 2rd trimester ada energy blk.slp hb mcm lya ni. manjang mkn.hehe

    ReplyDelete
  21. congratz syg ! bru dpt bace blog..happy 4 u...doakan fadh plak lps ni ye..;)

    ReplyDelete
  22. kite alah gile masa 1st trimester.... sampai dah 4 bulan baru ok....tidur jgn ckp...memang time maghrib tu la time mata langsung x boleh bukak..huhuhu...

    ReplyDelete