c l i c k 2

Tuesday, October 9, 2012

Bridal Boutique di Senawang

Assalamualaikum dan selamat petang sume...


Pencarian saya baru je bermula 2 minggu lepas. Saya cari bridal boutique area senawang je. Senang cket sebab dekat dengan rumah. Selepas dua minggu pencarian, ini serba sedikit review yang boleh saya concludekan:

1. Fizza Catering & Andaman

Butik ni my sis yang suggestkan, sebabnya she used to hire this bridal boutique for her big day. Saya ikutkan aje, masuk-masuk kami disambut dengan baik. Saya excited tengok all the pelamin then cari baju dark purple. Tu aim sy. Hehe. Tapi none of the baju menambat hati sy, ada light purple je. Tu pon not to my liking. Pakej dah okay da, memang within my budget. Mintak nak tambah bantal nikah pon kena add RM30 je. Pelamin boleh pilih sesuka hati. Tapi bila tunjuk pelamin idaman, xleh buat. Sedih cket. Make up saya suka. Ikut pengalaman my sis, make up tahan smpai petang. Pilihan baju sangat limited. Overall okayla. Boleh dipertimbangkan if ada baju yang menarik.

 pelamin idaman


2. Belshaz Bridal

Masuk je butik ni terus menjerit hokeyh. Perempuan ni sangat excited dan suka tengok baju cantik2. Haha. Butik seriesly nampak lebih exclusive. Baju dia cantik2. Terus teruja. Pastu puas tengok baju duduk tengok pakej. Pakej starting je da max budget sy. Haha. Sy bajet cket2 je sebab xnak spend banyak untuk kenduri. Simpan untuk lepas kawen. Ramai ofismate pesan camtu. Jadi kena ikot.

Sambung pasal butik blk. Then saya mintak tengok pelamin. Pelamin dia ada range. Xleh pilih sesuka hati. Kiranya yang cantik sket harga up lg. Huhuh. Bile tunjuk pelamin kesukaan, dia cakap penah buat and boleh je nak buat untuk saya. Baju cantik2 sume kena tambah harga. Bukan cket2 hokeyh, starting RM600. Tergolek jap. Then dia sedapkan hati balik, bulan 5 nanti da jadi baju lame kot. So xyah tambah. Okay...berbunga balik. Haha. Make up pon okay. Butik ni trus keluarkan quotation.

Bila kua quotation, ada plak tambahan RM150 untuk touch up make up. OMG. Tadi masa tanya dia cakap kalau touch up sket2 boleh je. Ingatkan free. Huhuh. Overall dah suka unless for the part harga. Nak tambah bantal nikah kena tambah RM50.

 bantal nikah comelss


3. Ruzsha Bridal, Spa & Saloon

Masa sampai sini, ada sepasang bakal pengantin. Jadi ktorang x berapa nak dilayan. So sy pon tengok2 je baju yang ada. Baju dark purple x banyak pilihan. Tapi terjatuh cinta ngan baju grey+pink. Tetibe rasa nak tuka tema. Haha. Aci x? Then tengok pelamin terlalu simple untuk pakej yang saya pilih. Jadi...awal-awal dah reject. Tett.

 one of my fav...pink + black

4. Gemalai Anggun - x sure btol ke x nama

Butik ni sangat banyak baju hokeyh. Banyak jugak pilihan yang ada. Bila duduk tengok pakej. Maseh within bajet. Tapi...yang x beshnya pakej tu untuk baju songket. Nak tambah baju lace kena tambah minimum RM600 hokeyh. Trus dalam hati macam nak blah da. Tapi masih lagi tanya pasal pelamin and tengok contoh make up. Pelamin pon sangat simple untuk pakej sy. Kalau nak buat pelamin kesukaan saya kena tambah jugak. Kad pon xde. Sebab tu saya lupa nama. Huhuh. Reject jugak. Tett.


5. Mahligai Qaseh

Butik dia warna ungu. Ni kedai terakhir saya pg masa minggu pertama survey. Masuk2 je nampak pelamin untuk garden wedding. Super cantik. Tapi verangan je la ye. Tengok baju dulu. Ade jugak yang berkenan. Then duduk tengok pakej. Harga okay, within my bajet. Kalau nak pelamin kesukaan kena tambah RM300 untuk topup all the bunga. Then tengok make up okay jugak. Hehe. Pastu saya pon bangun belek baju balik dengan bersungguh-sungguh.

Baju ungu mula-mula x jumpa yang cantik sangat. Berkenan kat baju hitam putih. Suke sangat. Rase nak tuka tema lagi. My sis yang temankan dah geleng2 kepala malas nak layan. Plus dah penat sebab naik turun tangga sampai 4 butik. Bridal pertama je kat bawah, yang lain sume tingkat atas. Huhuh. Kat sini je sy try baju. Pastu tanya dia kalau baju baru kena tambah ke? Bila dia jawab x, terus macam nk amek yg ni je. Haha. Bantal nikah kena tambah RM100. One thing sy ske bout this boutique is the fitting room yg nampak exclusive. Overall suka dah except for the pelamin.


lebih kurang cmni...with the soft bulu2 carpet

6. Andaman Pesona Anggun (Kak Ani)

Bridal ni ktorang da pg mase minggu first aritu. Tapi die tutop. Ahad lepas baru ada peluang jumpa owner. Itu pon sebenarnya owner da balik pon, mase ktorang turun tangga owner dia balik semula sebab tertinggal barang. Rezeki sy kot. Masuk-masuk je super excited sebab ada baju cantik design terbaru dalam magazine. Macam bese perempuan ini terus membelek baju dengan excitednya. Haha. This time my mum, sis and danish temankan. Lepas puas belek baju, baru tengok pakej. Harga within my budget. Suke. (^____^) Sebab ape, owner dia sangat responsive and banyak bagi idea.

Mula-mula dia tanya warna tema. Sy cakapla dark purple. Then die angguk2 sambil belek mag. Pastu die tunjuk mag tu dia ckp "Kalau amek purple velvet ni lg cantik. Warna dia menyerlah and mesra gambar". Bila tengok sy terus ckp "Cantiknya...nak3". Haha. Purple velvet will be my theme then. Sy sangat happy. Then akak tu ckp lg, nak buat baju baru pon boleh. Xde extra charge. Pelamin boleh pilih mana-mana pon yang sy suke. Tapi sebab buat dalam rumah yang agak kecit limited cket pilihan yang ada. Tapi xpe, boleh cari lg nanti. Yeayness!!!

Make up pon okay. Bila tanya pasal touch up make up dia kate xde extra charge. Bantal nikah pon dia bg guna free je. Sangat bagus hokeyh. Anyway, pasal make up tu. Sebenarnya saya amek pakej sanding je taw. Sebabnye sy nak buat baju nikah sendiri. Jadinya saya mintak MUA make up dari pagi, then touch up mase reception. Tu yg mintak touch up. Pastu akak ni sekali lg dengan generousnya cakap "Kalau macam tu, time nikah kte make up simple2, mase reception tu baru kte tambah lg." Sy ape lg, terusla setuju. Sebab kalau boleh itu la yg sy nak sgt. Hehe. biasanya orang kira tu make up 2 kali da la kn.

*Penat naik turun tangga. InsyaAllah akan ambil dengan bridal ke 6, Andaman Pesona Anggun (Kak Ani). Walaupun ada 3 lg target nak pg terus cancel sebab dah jatuh hati dengan bridal APA ni. InsyaAllah by this week sy book and bayar deposit. Sekarang kena survey design yg sy nak. Alhamdulillah. Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan oleh Allah. Amin.


antara design baru yg ada kt bridal boutique APA...tp xdela sebiji taw...ni sy pinjam kt rins suzana :)

**erk...panjangnye.ngee.

all pictures are taken from google

25 comments:

  1. aminnnnnnn, ehhehhhe. akhirnya ye dak. seb baik ada yg dah jatuh hati. kalau tak, alamatnya kena gigihkan kaki lagilah nak naik turn tangga bridal, hehhe

    ReplyDelete
  2. @CintaZulaikha
    Amin lg.thanx dear...hehe.tu la pasal.penat jugakla naik turun. :)

    ReplyDelete
  3. ecah da dpt fotographer ke?
    cer cek ni http://rfianfoto.blogspot.com/
    dia duk area senawang kot..quality gmbr pon cntik

    ReplyDelete
  4. Fotog x confirm lg..hilmi mcm nk suh kawan die je.btw,thanx eza...nanti kte try tgk ;)

    ReplyDelete
  5. Best nye awak dah jumpe..cik masih lagi tercari2.Tema pon tak pasti lagi nak kaler ape T_T
    btw cik dah follow awak.salam kenal ek..

    http://azlyiejah.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. @cik azLyzah⊙.☉
    hye dear...thanx follow kte.xpe2.slow2...insyaAllah jumpa nanti.semoga dipermudahkan urusan cik nanti :)amin

    ReplyDelete
  7. euwwwwww..........cantik2 semuanya!

    ReplyDelete
  8. kenn...rambang mata bile pg bridal boutique ni... :)

    ReplyDelete
  9. salam sha, nak tanya...saya pon pg butik ni 2 mggu lepas. Based on explaination, die kate die boleh design baju n pelamin base on ape y kite nk y ade dlm majalah tu. Betol ke ni? awk dh try sbb saye ade bace forum lain ckp butik ni menipu.since u dh byr deposit.saya nk tau service depa ni ok ke x sbb saye pon plan nk amik ngan dorang ni jgk.hope u will give some comment.

    ReplyDelete
  10. @ashraf
    sy duk ingat saudari yg tanya.berkenaan soalan ni nanti sy terang blk dalam entry baru ye. :)

    ReplyDelete
  11. salam. awk b2b s'ban ye? duk area mane?

    ReplyDelete
  12. @NFAM
    w'salam dear.kte duk area senawang.sebab tu cr bridal senawang. :)

    ReplyDelete
  13. @NFAM
    kte pilih citra classic bridal dear. :) ade dalam entry bridal package booked.

    ReplyDelete
  14. oh. oke ke citra classic bridal? de bca komen b4 ni, awk de sevey kt kak ani bridal kn? nape x amek sane? x oke ea?

    ReplyDelete
  15. @NFAM
    hye dear...pada kte citra classic okay setakat ni sebab akak tu layan request kte with no charge.plus pakej die paling sesuai with my budget yg ciput.huhuh.kak ani tu sy x pasti dia okay atau x sebabnye i heard comment yg x besh from friend of my fiancee.jadi takut nak ambil risiko.cari jugak review tempat lain tp x jmp.sebab tu tawakal je amek citra classic in hope everything will turn out good.amin.insyaAllah :)

    ReplyDelete
  16. oh. ok2. leh tau citra classic tu dkt area mane ye?

    ReplyDelete
  17. @NFAM
    hye dear...hehe.sowi lambat reply.citra classic tu atas lg dari dataran senawang tu.depan lg dari matahari height.kalo ikut alamat kt taman ixora.sederet dengan astana cinta. :)

    ReplyDelete
  18. tq awak for the very informative review..sy baru nk pegi kat andaman kak ani tu..so xjd klu camtu..hope pjalanan majlis awak berjalan lancar :)
    p/s: bile ek best time nk g survey ek..weekdays or weekends?

    ReplyDelete
  19. @adriyana
    ur welcome dear...kte memang harap sgt dapat membantu b2b yg lain sebab kte pon jenis ske google utk tgk review. :) weekdays better sebabnya x ramai orang dan butik confirm bukak.sebab certain butik tutup weekend nak2 lg kalau cover majlis.tapi kte pg weekend sebab keje kt Kajang.kalau weekend better pg on Sabtu.kebanyakan butik tutup Ahad and open base on appointment only. :)

    ReplyDelete
  20. ok2, tenkiu sha. nti nk pegi survey la butik tuh gak..;)

    ReplyDelete
  21. @NFAM
    My pleasure dear dear...silakan.Survey ni bg sha penting untuk btol2 puas hati.Semoga Allah bg petunjuk utk kita buat pilihan yang betul dan dipermudahkan urusan.Amin.InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
  22. Perkhidmatan Dobi - http://www.mudah.my/vi/29064437.htm

    Pickup n delivery provided

    ReplyDelete