c l i c k 2

Thursday, November 29, 2012

Uninvited "Person"

Assalamualaikum semua...Morning...

Dengala ni. Hehe. Taw x everytime I want to ask for an opinion @ cerita @ gosip2 with my lil sis I akan start with babe, dengala ni. Nampak tak tajuk kat atas? Sy gigih ni sampai ofis terus bukak blog and start menaip. Semalam umah saya kena masuk pencuri.


Sekarang ni memang keadaan dah makin x selamat. Banyak kan kes macam ni. Huhuh. Takotnyela. Macam ni ceritanya taw, semalam saya balik macam biase je. Macam xde ape2 yang berlaku. As usual, saya solat asar dulu baru baring2 sambil tengok tv. 

Tup2 my housemate ketuk pintu. The conversation start:

S = Saya @ Sha
L = Liza
N = Nana

L = Aishah ade masuk bilik kte x?
S = Xde. Nape liza?
L = Laptop nurul (sepupu liza yg stay with her) hilang.
S = Kte x masuk pon. Salah letak kot.

Liza terus ketuk bilik Nana.

L = Nana ade masuk bilik kte x? Laptop Nurul hilang.
N = Laa...yeke. Kte x masuk bilik Liza. Liza x kunci ke?
L = X. Kte memang x pnah kunci pintu. Yang peliknya kte blk tadi pintu berkunci.
S = Hah? Sape amek?

Conversation bersambung dengan hangatnya. Nurul siap cite yang wayar laptop kat ruang tamu pon xde. Pakej lengkapla pencurik tu amek. Yang memelikkan is, the pencuri seems to have the key to enter the house sebab xde lansung kesan pecah masuk. Plus, P amek satu benda tu je. Xde langsung kesan geledah and at first we thought P aim bilik Liza because it was unlock. Tapi...

P = pencuri durjana. Malas nak taip panjang2. Hehe.

When masing2 masuk bilik. I start observing things in my room when I suddenly noticed yang my so called tabung kawen (syiling je ye) dah berubah tempat. Bila angkat sah ringan. When I open the tabung adela seciput je yang P tinggalkan for me. But to compare with the laptop memang x tercomparela kn. Huhuh.

Sy pon kecoh satu rumah okeyh. Sebabnya P boleh masuk bilik sy dengan senang tanpa ade sebarang kesan. Heh. Sangat licik taw ini orang. Then Nana start cuak and start godek2 bilik dia plak. Guess what she found. Puntung rokok and bekas air kotak yang bukan dia punya. What?!!! P ni sangat melampau okay. Ktorang pon conclude yang die melepak kt bilik nana okeyh. Siap minum air kotak sy lagi yang dalam fridge. Mase ni sume dah start menggigil. Seriously, hati ni tuhan je taw. Dup dap dup dap. We start thinking bout the worst thing that could happen. Ya Allah, lindungilah kami dari perkara buruk dan perbuatan jahat. Amin.

Sy dari tadi sibuk cakap nak report polis bagai. Tapi bila fikir2 balik, when Liza lost her car polis x amek tindakan susualan pon. Inikan pulak kes kecit macam ktorang ni kan. Then ktorang setuju xyah report polis. Plan B is to tukar all the tombols and access to the house. Tapi kn...bila ktorang fikir punya fikir. Bilik Nana ngan saya yang berkunci pon P boleh masuk, macam x guna bila tukarkn. Plan C, to move out from the house. Plan agreed.



Cuba tengok kalendar jap arini bape aribulan? Dah 29/11/2012 okay. Sangatla suntuk mase untuk ktorang kemas2 and cari tempat nak pindah. Alhamdulillah masing2 ade tempat jugak untuk berteduh sebelum jumpa rumah lain. Sape nak sedekah rumah kt saya area Kajang. Haha.

My dad sampai suruh sy berulang from Senawang. Bila kira tol sahaja pon dah RM300 sebulan. Memang x berbaloi. But I know my parents are worried bout me. Huhuh. Terharu. But in the same time rase bersalah sebab buat mak & ayah risau pasal saya. Sowi mak. Sowi ayah.

p/s : Sila berhati-hati ye kawan-kawan suma. Put extra safety precaution.

47 comments:

  1. bahaya nya..
    by the time mmg dah pindah keluar ke?

    ReplyDelete
  2. wahh kes serius ni..seram lak kt baca.so skg ni ecah stay kat mn?

    ReplyDelete
  3. sha..kita rs kan..si P ni ada masterkey & dia dah biasa dgn kawasan rumah awak..xde org lain ke yg awak syak?

    ReplyDelete
  4. hati2 dear, seb baik ms pencuri tu masuk korang xde.baik pindah sbb takut pencuri tu dh aim rumah korang, siap bole melepak minum air kotak bagai

    ReplyDelete
  5. Aiyak. Takutnya... nampaknya pencuri tu memang pakar membuka kunci pintu. Betterlah pindah.....

    ReplyDelete
  6. expert gile si P tu..koajaq..dah la masuk rumah org pastu siap melepak bagai..hishhhh~~take care korggg~~

    ReplyDelete
  7. Bahaya tuh, carila kawasan yg agak selamat dan rumah yang ada grill. Tombol pintu biasanya dengan menggunakan kad pun dah boleh bukak. Dan... berhati-hatila sebab you guys sesama perempuan...nanti kang....mintak jauhla.. ^_^ Peringatan mesra dari saya. *emo plak*

    ReplyDelete
  8. lain kali kena hati2... sekarang ni banyak sangat kes mencuri kan.. huh, takot anna.. 2 blm kira kes ragut..x slamat dah kat mana...

    ReplyDelete
  9. dear, org sekarang mmg jahat..bahaya. dear pun duduk kajang,yer? tunang kte org kajang.hee. Sungai Kantan. Rumah family dia kat situ pun penah kena pecah masuk tahun lepas. yang plg kesian dia, pencuri tu jumpa kunci kereta dia dlm rumah n bawak lari.kesian dia, fobia nak beli kereta buat bbrapa ketika. laptop, wallet semua pun dorg kebas. Nasib baik dia & family tak diapa2kan. dorg mcm dah dipukau, tak sedar apa2 pun. bgn2, kereta dah takde.

    ReplyDelete
  10. alamak.. yg neh lg takut dr hantu..
    klu hantu maen kacau2 jew..
    law yg neh bleh jd haru biru..
    hati2 yea sha..

    ReplyDelete
  11. sy tau tahap takut awk mcm mana..sy xboleh byg kan mcm mana rasa rumah kita kena masuk dgn 'org'. seram huhuhu..harap itu kes 1st dan last utk awk..huhu

    ReplyDelete
  12. mmg P tu licik sbb xde tggl ape2 kesan yg dia dh masuk bilik awk..
    siap smoke, minum air kotak lgi..
    please beware.. pndah je dri umah tu..
    sgt bhya sbb sume2 girls kn..

    ReplyDelete
  13. jahatnya pencuri.Tapi syukurlah dia tak buat apa-apa.Dia asuk tengahari ke?Ruah saya pernah juga-ala.Takutnya.

    Kalau nak selamat wktu malam baca 3 qul atau ayat al-falaq untuk lindungi ruah kita dari sebarang anasir.

    ReplyDelete
  14. bahaya ni...mmm...pindah jer..carik umah yg lg selamat...

    ReplyDelete
  15. sedihnya.. nasib baik korang xde pape kan.. be careful next time yaa :)

    ReplyDelete
  16. skng ni pencuri berleluasa..siang haari pun diorang berani masuk..kalo nak tido tu kena manga sume pintu.

    ReplyDelete
  17. uih bahayanyer..

    eh sha duk senawang ke?

    ReplyDelete
  18. great blog!!! xoxo

    http://talkingaboutfashion-beatrizfernandez.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
  19. great blog!!! xoxo

    http://talkingaboutfashion-beatrizfernandez.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
  20. bahayanya.. skrg mmg byk kes curi.. dekat ukm pun dah 10 kes xsampai sebulan..nak keluar pun takut.. -,-'
    btw, done follow awak.. :)

    ReplyDelete
  21. seram bace.mntak jauh La sume ni..

    abes Sha skang tgh cr umah La???

    ReplyDelete
  22. semoga cepat dapat rumah baru..pencuri tu melampau. Sementara tu singgah blog kami..http://hijabandsuch.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. @Diyana
    hye dear...satu rumah dah pindah trus.takot nk stay.

    ReplyDelete
  24. @eza
    seram kan.kte masih kt kajang jgk.hehe.tapi area jauh cketla.

    ReplyDelete
  25. @missGogreen
    xdela dear...kte pon syak org tu ade masterkey.huhuh.

    ReplyDelete
  26. @huny madu
    tu la tu.kte memang da pindah pon dear.

    ReplyDelete
  27. @zarith
    tu la tu.memang ktorang pindah pon.kemas laju2.

    ReplyDelete
  28. @fatehamohamed
    tu la teha.seram je.thanx dear :)

    ReplyDelete
  29. @crack
    thanx crack.insyaAllah.memang kena hati2.

    ReplyDelete
  30. @ANNA
    tu la anna.kte sampai trauma la.

    ReplyDelete
  31. @Orcixara
    Ouh...sungai kantan kte taw dear.kawasan orang kaya tu.huhuh.banyak umah banglo.kawan kte ade sorang duk sane.Ya Allah, lagi berat dugaan.kesiannya.

    ReplyDelete
  32. @Acik
    thanx acik.tu la.hantu kacau je.xdela amek barang and membahayakan.kecuali kt karak ko.huhuh.

    ReplyDelete
  33. @Saila
    tu la.memang sangat takut.amin.mintak jauhla perkara2 macam ni.huhuh.

    ReplyDelete
  34. @Miss Zahirah
    yup...memang P licik.ktorang sume da pindah dear.

    ReplyDelete
  35. @Farrah Wahida
    Dear...thanx share ayat tu.insyaAllah boleh amalkan tambahan ayat al-falaq.alhamdulillah P x masuk time ktorang ade.tu ktorang trus pindah sebab takut lepas ni die lg advance plak.

    ReplyDelete
  36. @ayut
    pindah umah ayut boleh? :)

    ReplyDelete
  37. @faie mohamad
    Alhamdulillah.InsyaAllah dear.Thanx :)

    ReplyDelete
  38. @Nick Nashram
    betol tu.kena sentiasa berjaga2.huhuh.

    ReplyDelete
  39. @NFAM
    kte da keje la dear.hehe. :)

    ReplyDelete
  40. @puteri kasih
    senawang tu umah family puteri.sha duk menyewa kt kajang sebab keje di kajang. :)

    ReplyDelete
  41. @Miss Purple
    erk...dasyatnye.rumah lame sy tu memang dekat ngan ukm.huhuh.seramnye.btw,thanx folo :)

    ReplyDelete
  42. @orked violet
    alhamdulillah.kte da jumpa umah sya. :)

    ReplyDelete
  43. @Hijab & such
    Alhamdulillah.dah jumpa da rumah baru. :)

    ReplyDelete
  44. encik P (polis tak guna) mmg x amik tindakan susulan. benci! sb apa parents sara pn kene masuk umah. siap dia pecahkan cermin tingkap lg. umah masa tu dlm renovation.. dia amik duit jep. buat report nan hado tindakan nya. sgt annoy.. blueekkkk..

    p dot s: emo kalau ckp pasal incik P (polis bukan pencuri. haha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm...tu la tu.buang mase je report kt P yg tu.haih.sabo je la.

      Delete