c l i c k 2

Monday, July 22, 2013

Wedding Review 5 : Solemnization Attire

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk bernafas dan meneruskan ibadah puasa. So...jom sambung wedding review.  Arini saya review solemnization attire a.k.a baju nikah saya. 

Bagi yang belum tahu, saya jahit baju nikah saya sendiri. Yup...tak anta jahit kt mane2 atas alasan nak jadikan kenangan and modal nak bercerita ngan anak cucu satu masa nanti. Eccey...kunon. Haha.

 ni la sketch awal baju nikah saya

Saya tak pernah menjahit, tapi ada belaja jahit baju kurung biasa ngan mak saya. Pastu sebab keinginan yg xleh blah sy google tutorial untuk jahit baju nikah yang saya idam2kan. Baju nikah saya ni mcm dress jubah yang kembang ke bawah.  Saya start dengan buat pola ala2 kurung moden yang dilabuhkan macam jubah @ dress. Bunyi macam senang je kan. Xde maknenye. Pola tu saya buat 3 kali. Haha. Puas consult ngan kengkawan satu umah. Ouh ye...housemate saya ada 3 orang dan mereka semua adalah tailor hebak ye. Ngee. Haruslah up kan housemate saya yang baik hati tu.

godek2 balik cr gamba pola tak jumpa...so sy letak gamba kain yg dipotong mengikut pola

Sambung cite pasal baju...lepas berkali2 ammend pola dan pg beli kain tambah. Pastu salah potong. Siap kena tambah2 lain bagai. Tido lambat hari2. Pastu tersengguk2 dekat mesin jahit sambil menuntut nak jahit zip sorok. Akhirnya, siapla baju tu. Eyh...belom habes ye. Siap tu bukan boleh terus pakai. Ada pulak insiden x muat kt bontot. Haha. Otter balik. Masa ni rasa macam putus asa pon ada da. Tapi housemate banyak bagi semangat pastu diorangla banyak tolong. Alhamdulillah. Baju tu pon siapla dengan jayanya. Excited? Xyah cakapla. Hari2 duk tenung baju tu.

ni baju in progress tanpa lengan ye...

Pastu episod buat beading ngan detailing lain. Hari2 usung baju tu duk siapkan detailing itu ini. Bila siap satu2 bahagian makin lame makin semangat. Ngee. Seronok sebenarnya bila tengok hasil tangan sendiri. Cantik ke tidak belakang kira. Kepuasan dia tu lain sgt. Saya sampai arini duk obses ngan baju sendiri. Rase nak pakai lagi as baju raya tapi mcm meleret sgt. Haha. Dah2...panjang sangat da ni. Maw ada yang tertido time bace ni. Nak2 lagi da nak tgh hari ni. Tu je la cerita saya tailor hingusan yg x seberapa ni. Eyh2...tetibe up diri sendiri jadi tailor. *Kelip2 mata

ni baju yang dah complete beading

Jap2 tepek gamba lain dari photoG

 ni close up detailing baju

 focus kt detail baju taw

ni pose yg sy aim nak buat...tapi tataw kenapa saya x senyum. jangkit ngan HB kot...huhuh

*satu benda lupe, suh photoG amek gamba penuh baju saya berdiri
**nak sewakan macam segan sebab bahagian dalam dia x lawa and x kemas sgt...haha.plus sayangla baju tu.tapi kalau ada yg request akan cuba dipertimbangkan...kalau adela...haha

Last but not least...my kesayangan. Ex-housemate a.k.a tailor hebak a.k.a kawan dunia akhirat saya

erma + hubby + me + wati + kyla

57 comments:

  1. dapat buat baju sendiri jugak yg puas hati dan rasa extra happy kan sis, btw, congrats sebab dapat siap kan bajuu, memang cantikkkk! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super extra happy.Hehe.Thanx dear. :)

      Delete
  2. Sha cantiknya, puas hati dear, tak kemas tak pe, tapi dalam gambar tetap nampak cantik. Sha punya majlis semue pakai pink ke? Dari akad sampai bertandang ye pink? ;) cantik pink sesuai untuk sha yg cantik comel ni. Sha ada bakat menjahit la, kalau dija mau herot sana sini, bab gunting memang senget la hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx dija!Xla yang...resepsi sha pakai warna purple.Hikss. :)

      Delete
  3. waaa..bestnya dpt wt sendiri..gigih tu..
    dah kawen eh..baru tahu..
    selamat pengantin baru..semoga kekal hingga akhir hayat eh..

    ReplyDelete
  4. weeee...pndai la sha jaet baju..
    chantek lak tu..

    ReplyDelete
  5. cantik!! sy nak tempah baju cenggini kat awk buleh?? hihihi..

    ReplyDelete
  6. wah..kreatif la sha nie...nnt nak tempah baju nikah ngn sha la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.Nak tempah baju nikah ngan sha.Aiyarkk... ;p

      Delete
  7. cemburu nye..cantik plak tu..tgn seni lah awak ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. MG lagi tgn seni.Lagi kreatif ngan kraf2. :)

      Delete
  8. CANTIKKKKK SANGAT
    jealous sgt ngn org tgn berseni ni.
    lya dah lama teringin nak jht baju sndiri.
    tp jns tangan kayu kot. ishk. redha je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya...kena bersungguh je.InsyaAllah jadi.Sha xdela seni sgt yunk.

      Delete
  9. Sha sgt rajin owh.. Jelesnya sb pandai menjahit,, hehehehe,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehe.Sara pon kalau belaja jahit mesti boleh buat. ;)

      Delete
  10. Seronoknya jahit baju wedding sendiri~~ (>.<)
    Lawalah akak~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok sgt.Tapi kena istiqamah.Hikss.Thanx dear. :)

      Delete
  11. salam sis..
    cantik design yang sis buat ni..
    jom ke sini tengok keputusan :)
    KEPUTUSAN? http://annamariana1989.blogspot.com/2013/07/kad-raya-keputusan.html

    ReplyDelete
  12. wah..bestnya awak.. jahit sendiri.. i follow u ya.. sernok baca blog pasal wedding review, mana tau next yr bole guide sy. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx dear.Nanti sha follow ayu blk.InsyaAllah.Wahh...next year x lame da tu dear. :)

      Delete
  13. wahhh..awesome.. jahit sendiri... :)

    ok laa tu, puas hati laa kan..hasil dari tangan sendiri... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.Puas hati sgt dan syukur sgt berjaya jgk siap dear.

      Delete
  14. cantiknya baju tu..

    hai.. salam kenal,
    follower no.947
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye...salam kenal.Thanx.Da follow blk ur blog. :)

      Delete
  15. cantik...pandai jahit..memg puas ati kalau dapat jahit bju sendiri kan

    ReplyDelete
  16. cantek La Sha..suke make up Sha time kawen. nmpk cam natural jek..

    "tapi tataw kenapa saya x senyum. jangkit ngan HB kot.."

    ap mksd nye nih??? xpaham La yang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx sya.Sya lg omei.Ngee.Haa...akak MUA tu memang da ckp die make up natural je. ;)

      *ouh...yg tu sebab dalam gamba sha x senyum,HB sha jenis x ske senyum.tu sha ckp jangkit ngan die. :)

      Delete
  17. Cantik bajunye..pandai jahit. tak lawa tang dlm takpe sbb orang tgk yg luar aje. Percubaan yg berani utk jahit baju kawin sdri. Ada sentuhan berseni jugak la awak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngee.Macih dear.Memang beranikan diri tanpa backup plan pon mase ni.Hehe. :)

      Delete
  18. aisyah...
    lace tu beli ktne ea..
    tu yg ko gune utk veil kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lace tu aku beli kt bandung.Yup...lace yg same utk baju ngan veil.Aku beli 2 meter. :)

      Delete
  19. wahh giginye sya...alhamdulillah siap jugak..cantik ! warna pown lembut je..

    ReplyDelete
  20. ala sweetnya...jahit sendiri tu..
    lawa giler kowt!

    ReplyDelete
  21. fuyoooo pandeinya jahit sendiriiiii antek2 :)

    ReplyDelete
  22. cantikkk baju sya. kejelesan tu adalah skit.hihi, yong sedih sangat baju nikah yong kureng cantik. tailor bt x sprti yg diharapkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alorr...xmola sedih yong.Xpe.Ade hikmah tu.Yg penting kena senyum sokmo taw masa majlis nanti.Xmo sedih2.

      Delete
  23. sha jahit sdri? gigihnyer.. huhuhu
    btw, pink always cute.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kegigihan berkekalan smpai akhir miss.Hikss.Setuju2.Pink memang cute. :)

      Delete
  24. cantik dh tu....okla sha..hasil usaha tgn sndri kan...

    ReplyDelete
  25. Duk menggoogle, terjumpa blog ni.

    Wah gigihnya sha menjahit, teruja baca. Kalau baju macam ni pakai kain berapa meter sha?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dress mcm ni 5 meter dear.Banyak guna untuk buat gode (part yg kembangkan bawah dress tu). :)

      Delete
    2. Lupe pulak.5 meter tu untuk luar je dear.Yg dalam 4 meter da cukop.X perlu buat gode. ;)

      Delete
    3. oic, thanks ye :). Rasa macam wedding nak buat baju style macam ni, tapi bukan sendiri jahit lah, ahaha :P

      Delete
    4. No probs dear.Silakan.Hehe. :)

      Delete
  26. sayam..ni ko gune kain ape ea..awal2 tu beli berape meter...beli ktne..phtu ko lining ke yunkk

    love
    angelic aida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear.Kain ni jenis chiffon biasa.Tapi agak jarang.Yup, dalam tu lining pakai kain licin biase (tebal cket sebab cover chiffon). Awal2 tu be 3 meter je.Tapi x cukop sebab nk buat gode (part kembang bawah dress tu).So tambah lg 2 meter.Total 5 meter untuk luar.Lining 4 meter da cukop da. :)

      Delete
  27. oohhhh noted..plan nk wat gini gk la..lg , lace ngn bunge2 tecik comei tu beli ktne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh3.Silakan.Lace tu kte beli kt bandung.Tapi kt malaysia pon ade tu.Bunga kecit2 tu beli kt sayang you (semua house tingkat 5A rasenye)...ade jugak beli online,tp kt sayang you lg murah. ;)

      Delete