c l i c k 2

Tuesday, January 29, 2013

2 in 1 - Kerja Sambil Camping

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua,

Keluar hutan je da nak masuk bulan 2. Bila fikir pasal preparation nak kawen trus cuak semacam. Ramai b2b yg dah makin hampir dengan hari bahagia. Sy harap perjalanan majlis mereka berjalan lancar dan dipermudahkan, InsyaAllah. Kalau xde aral siyes teringin sgt nak pergi majlis kawan2 b2b. Nak sangat jumpa.

Okay, mukadimah je meleret. Seminggu ni saya pg outstation kt Terengganu. Masuk hutan buat sampling. Sambil bercamping. Tapi xla sepenuhnya tdo kt hutan. Most of the time tdo dalam sleeping bag kat kabin. Hehe. Memandangkan sekarang musim hujan, bercomot2 main selut sebab hilux sangkut. Hanyut sebab air deras sangat masa seberang sungai. Ni yang terpakse dilalui masa latest trip last week.



Despite of all the things yang bunyinya tak menarik sangat. No peplum, no dress, no perfume. Instead pakai treksuit dan tshirt bersama tudung sarung dengan selapis sunblock. Sunblock itu perlu ye sebab dah nak kaweng. Hahaha. Saya happy dengan kerja saya. Hopefully lepas kahwin pon en tunang tetap bagi izin sy outstation.

Pendapat saya pasal camping. Sedikit seksa. Hehe. Sebabnya saya diuji cketla time tu. Jadi pengalaman x besh menyebabkan saya membuat konklusi camping itu sama dengan seksa. Tapi seksa cket je pon. The rest is awesome. Saya sukakannya. (haha...pinjam ayat lisa surihani jap) 

Biasanya kalau masuk hutan ni, untuk kerja saya makan masa 3 hari je maksimum. Jadi xdela lama sangat. Pastu masa ni memang terputus dari dunia luar sebab xde coverage lansung. Monitoring plak buat dekat sungai. Memang xdela nak naik ketekan. Ktorang naik bot. Pastu kalau air tengah surut bot naik ktorang. Haha. Tipu2. Ktorang kena tolak bot meredah batu2. Selalu luka2 taw sebab batu tajam dan licin. Rosak kulit iolls yg memang berkerak ni. Huhuh.

Pastu nak tambah sadis lagi, kalau air laju bot boleh terbalik. Alhamdulillah sepanjang tiga kali saya join trip monitoring ni bot saya tak terlibat dengan apa2 insiden. Masa first2 trip masuk sume naif lagi taw, jadi memang xde kesedaran pasal kemungkinan bot terbalik ni. Sudahnya diorang (masa ni sy x join lg) makan alas plastik je. Pastu masak nasi dalam buluh. Sebabnya segala kelengkapan tenggelam. Kesian kan. Sungai dia ade yg dalam ade yang cetek. Varies along the span gittew. Tapi view dia subhanallah. Cantiknye. Sampai rase nak pg every month je rase.

air dia hijau :)

First trip saya pg okay. Second trip tu saya pg musim hujan. Ade satu malam tu sy tido dalam air. Sejuk menggigil kot. Saba je la. Tu yg buat saya rase seksa. Tapi makan besh. Ikan fresh. Sape penah makan ikan daun? Budak-budak ni kail, dapat terus goreng rangup2. Pastu sape kenal ikan bujuk. Rupa dia agak x menarik, corak2 batik yang lintang pukang. Tapi rase die sedapp. Menjilat jari u. Ape lg ek? Ikan tengas kalau tak salah. Trip pertama ktorang pg bajet nak balek hari. Tak nak camping. Pg memang sehelai sepinggang. Tup2 air surut. Perjalanan dari sepatutnya sejam makan masa 2 jam. Berkeroncongla perut ktorang. Dapat ikan tengas ktorang bakar. Makan macam tu je tanpa garam atau ape2 pon sebab x bawak. Tetap rasa sedapp. Haha. Lapa punya pasal.

Haa...bab mandi ngan shishi masalah. Nak2 lagi membuang air besar. Punyala x selesa sebab dalam trip tu memang penuh ngan budak laki. Kalau ade teman sorang perempuan kira bersyukurla. Kadang2 kte sorang2 je perempuan taw. Kalau jadi camni orang paling risau is my mum. Saya rilex je sebab memang suke je bila outstation. Bosanla kalau selalu duduk ofis. 

*Saya bersyukur sebab tak diganggu. Penah jgk denga trip lain yang pg diganggu sampai meracau2 time tido. Yang nampak tu xyah citela. Ktorang memang pg tu tempat baru taw. Jadi memang ada kemungkinan mengganggu tempat dia. Tips : jangan tinggal solat and mengaji taw. InsyaAllah pg mane2 selamat (ingatkan diri sendiri jugak ni). Sebab bergantung dengan Allah tu lebih baik. :)

36 comments:

  1. haha dh lama betol tinggalkan zaman2 camping ni....
    camping best... tp yg seksa nya tu bila dah balik.. nak m'dobi baju & kasut yg b'selut, b'pasir dan segala BER tu.. alahaiii, malas sungguh!
    dah laa penat kan, tp kena kemas segala mak neka.. rasa nak tido seminggu... muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.Sha pulak time keje br nk pg.Time blaja x pnah merasa.Haha.Memang penat nk membasuh segala benda. :)

      Delete
  2. wau...best nye klu dpt keja cam awak..suka sgt camping..kekadang klu gian sgt..kuarkan khemah tido kat luar umah..hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang minat btol camping.Pasang khemah lua umah pon jadi ye MG.hehe.

      Delete
  3. si darah manis ni sempat lagi masuk hutan ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.Bulan depan last kot.Bulan 3 x masuk da.Hehe.

      Delete
  4. wahh adventure gila kot kak sha !!! best nyeeee . kak sha mmg salu eh pegi outstation cantu ? pergh memang pengalaman yg sangat sangat best ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. X selalu la syg.Sebab akak rotate ngan teammate lain.Memang besh kalau jenis outdoor person. :)

      Delete
  5. camping tu best lah kak :D tapi untuk yg suka aktiviti luar / lasak lah. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.Memang besh.Akak suke je.Tapi kadang2 bila kena part yg kurang besh tu yg haru cket tu.Hehe.

      Delete
  6. bestnyer dapat pergi camping..last dapat camping masa sekolah je dulu..hukk

    ReplyDelete
  7. bestnyerrr..
    ikan bujuk acik taw.. ikn tengas pun acik taw..
    hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh...bagusla acik.Jarang sha tanya org, diorang kenal sume ikan tu.Sedapkan ikan tu. :)

      Delete
  8. ayut pon suke camping...tp bile dh lame tak join malas ye jd melampau..hahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.Sekali sekala pg besh je.Tapi kalau nk pg ngan kawan2 mak sha memang x bg.

      Delete
  9. yang..keje ap outstation dLm utan nih? ganas nye!!

    Sya mmg bkn jenis outdoor person. though cakap letopp bajet begos (Sya la tu.hehehe), tp Sya mmg xLeh msk utan! hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.Xdela ganas sgt.Sha pulak jenis outdoor person.Hikhik.Kalau keje2 kt field ni suke sgt.Duk ofis selalu rase lemau je.

      Delete
  10. sha, tade la peplum fever sgt tp dah b'bln dulu nk bli peplum tp ta dpt. sbb nye kene ikt perut skg..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai...yeke.Takpe.Setel majlis nnt beli k.Memang nak kawen ni asek kena ikat perut.Hehehe.

      Delete
  11. uihhh mencabar betul.. setuju sgt pape pun kne ingat Allah SWT. InshaAllah selamat kan :)

    ReplyDelete
  12. wah, mesti best kan...pengalaman yang terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.Memang besh anna.Pengalaman yg x boleh dibeli. :)

      Delete
  13. Sejuk je tgk air dia... best kalau dapat mandi tu...

    ReplyDelete
  14. sha, tatau la mane silapnyer..da follow lame tp xpernah kuar update sha kt dashboard cik fadh..tu yg xde ke sini..ni da ltk sha dlm bloglist so xkn t'tggal ape2 update dr sha lg..sory ye dear ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.Xpe pon dear.Sha pon da letak cik fadh dlm bloglist.Macih dear. :)

      Delete
  15. sebab saya ni guru pengakap so dah rasa sume tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh...beshnye.Selalula dapat camping.

      Delete
  16. Insya Allah, moga urusan awk pon dipermudahkan dear :D

    ReplyDelete
  17. perghh..sungai tu nampak menarik..kat mane tu?..lama tak camping..terus teringin balik masuk hutan pas baca entri ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu kt hulu terengganu.Kawasan baru dan terjage. :)

      Delete