c l i c k 2

Tuesday, January 15, 2013

Progres Baju Nikah

Assalamualaikum semua,

Masih ingat tak angan-angan gigih saya nak jahit baju nikah sendiri? Saya cerita kat sini. Yo o je perempuan sorang ni. Hehe. Mak ade jugak cakap "Yelah tu adik nak jahit baju sendiri, mak tengok tak berusik pon kain tu." Hoh...terus rase tercabar dan mengeluarkan kertas untuk melakar pola. Hehe. Gelabah je kan. Pastukan...dengala ni. Nak cite ni. Progress berjalan baik setakat ni. Alhamdulillah. Allah bagi kekuatan dan keyakinan untuk saya teruskan.

ni la kain saya :)

Dah siap gunting untuk base dalam. Semalam Emma da trimkan. Alhamdulillah. Yeayness. Kalau rajin baru proceed dengan jahitan. Nak tengok? Hyep...mane boleh. Tak surprisela baju I (haha...padahal sebab takut kena kutuk x cantikkan). Pastu aritu nak gunting untuk bahagian luar. Ukur punya ukur, sekali kain x cukup plak. Mana taknya, aritu dapat kain hujung taw. Kain da nak abes. Tinggalla 3 meter. Tanya akak yg jual tu ckp x nak buat dress. Laju2 dia jawab cukoppp. Kalau dress biasa memang lebih dari cukup. Iolls nak buat kembang setaman, memangla x cukop. Jadi kenala beli kain lain.

Pastukan...lepas trim mintakla Wati tolong tengokkan okay ke x. Sekali dia kate pola saya tu tak mengikut dress yang sy nak tu. Lebih pada dress jubah biasa. Camtula lebih kurang. Pastu kan, bermulala kelas melukis pola yang betul ye adik2. Haha. Pola dah siap. Kain x beli lagi. Hiks. Malam ni baru nak sambung sesi hunting kain. Nak berjimba-jimba hilangkan stress kt ofis. 

 kalaulah mampu ke sini...mood verangan lagi

Pastu nak kena cari kain untuk tempah peplum jugak ni. Asekla mengingatkan diri yang awak ni pengantin bajet, tapi masih tak mampu menolak nafsu yang meronta-ronta nakkan peplum yg comel itu. Macam mane? Haih. Sabo je la.

 tetibe in love with this

*Ape2 pon pray hard semoga Allah permudahkan semua urusan. Amin.
*pics courtesy of google

36 comments:

  1. Replies
    1. Hikhik.Sha harap sgt menjadi.Sebab memang dr dulu berangan nak pakai hasil tgn sendiri utk hari bahagia.

      Delete
  2. bgusnyer le menjahit sndiri...bnyak save kat situ...gud luck...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.Kalau x kena gaya boleh lg rugi cik mah.Hehehe.

      Delete
  3. besntya kalo smua leh wt sndiri..gigih ye sha..
    hope berjaya hasilkan yg terbaik..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.Ikut hati memang nak.Kemampuan cuma mampu berdoa.Thanx dear.Amin. :)

      Delete
  4. cantik La..ms Sya beli lace utk tunang, Sya jmpe lace kaLer itam aLa2 cm dLm pic. tp kaLer itam kan kaLer sedih. so xjd beLi! hoho

    wat t-shirt or blouse ok kot kan =)

    Sha, kaen pink tu chiffon kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantikkan lace tu.Hehe.Geram je tgk.Bawah tu kain tataw jenis ape.Atas tu chiffon sya. :)

      Delete
  5. Untung laaa pandai menjahit kan. Teringin nak belajar jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha pon beginner je.Tapi azam je besar ni.

      Delete
  6. mesti sgt cumel kan kan kalo pakai peplum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah boleh tetibe jadi cumel pakai peplum kn besh. :)

      Delete
  7. heeee warna kite sama yang..

    ReplyDelete
  8. wah akak dah nak kahwin ea ? tahniahh . cepat-2 siapkan baju tu . bella nak tengok tau ? heee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah syg.Hehe.Akak lg x saba nk tgk hasilnya. ;)

      Delete
  9. wahhh bagusnyer sha jahit sndiri baju nikah..fadh pgang jarum pown terkial2..huhu

    bagus, teruskan..xsabar nk tgok hasilnyer nnt, mst meletop !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.Harap2 menjadila walaupon x meletop.Jgn mesin meletop sudah.Kikiki.

      Delete
  10. rjinnyer sha..
    nk acik tolong x??
    mst cntik bju nikah sha nkt..
    cayok2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh3.Acik jahit kemas.Tolong sha jahit boleh?Hehe.Macih acik. :)

      Delete
  11. alahaiii..bile nafsu meronta2x ea sha..hihihi..semoga segalanya berjalan dgn bek yer... ^^ nnt kite tgk teaser2x tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.Amin.Thanx ayut.InsyaAllah dah siap nanti sha tunjuk. :)

      Delete
  12. bestnya kalo pandai jahit sendiri kan.. anna langsung x reti.. stakat jait seluar koyak boleh la.. hhihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anna syg....sha pon x pandai menjahit pon.Beginner.

      Delete
  13. amboi2...sempat ke nak menjahit tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.X sempat pon kena usahakan jgk.Memang xde back up ni cik awin.

      Delete
  14. wahhh... pandai menjahit rupenya sha ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uwaa...xde pon cik pia.Sha ni la first time nak cuba.Cubaan berani ni.

      Delete
  15. sha, nk wt peplum gak ea? kain jenis pe sha bli? bape meter ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Housemate sha advise beli kain satin yg x berkilat sgt.Senang sket jahit.Kalau peplum perlukan 5 meter.Kalau nak chiffon boleh jgk.Tapi upah lg mahal sebab agak susah.Tapi cantikla hasilnye.Lg flowy.

      Delete
  16. woow.. a good place. :) picture no 2. two thumbs up. b^^d
    if u dont mind visit myblog thanks.
    http://project29-blogku.blogspot.com

    and, dont forget to clicks ads adsenseCamp.please, support myblog with u clicks ads. thank u. :)

    ReplyDelete
  17. untung pandai menjahit..save byk budget utk baju. :)
    anyway semoga dipermudahkan segala urusan. rajin2 jahit sis ! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.Thanx syg.Hehe.Kena rajin2kan diri ni. :)

      Delete
  18. waa.. jgn lupa publish tau... nk tgk baju nikah sha.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nanti sha tunjuk.Tapi maybe x cantik mana.SObs2.

      Delete